Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αδυνάτισμα τώρα!


9+1 αποτελεσματικές συμβουλές για να χάσετε τα περιττά κιλά
Επειδή πολλοί έχασαν κιλά, αλλά λίγοι κατάφεραν να διατηρήσουν την κομψή σιλουέτα τους, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε μια για πάντα από το περιττό βάρος! Οποιος και αν είναι ο στόχος σας, δηλαδή είτε θέλετε να χάσετε τα δύο-τρία κιλά που πήρατε τις γιορτές είτε θέλετε να χάσετε πολλά περισσότερα, είναι βασικό να δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας και να βάλετε ως πρώτη προτεραιότητά σας την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τρέφεστε!

1. Προετοιμαστείτε!
Ξεκινήστε αδειάζοντας το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας από όλες εκείνες τις τροφές που... σας κάνουν κακό! Ανθυγιεινά σνακ, πατατάκια, αναψυκτικά, σοκολάτες και άλλες λιχουδιές είναι ένας πειρασμός που θα πρέπει να λείπει, ώστε να μην μπορείτε να καταφεύγετε σε αυτόν όταν σας πιάνει μια λιγούρα. Στη συνέχεια, φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα θέλετε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ. Δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτια χαμηλών λιπαρών, φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ... χορτασμένοι, ώστε να νιώθουμε πλήρεις και να μη γεμίζουμε άσκοπα το καλάθι μας με τρόφιμα που δεν μας είναι απαραίτητα.

2. Τρώτε στο σπίτι
Τα σπιτικά γεύματα είναι πολύ πιο θρεπτικά και σαφώς λιγότερο παχυντικά από τα πιάτα των εστιατορίων ή των ντιλίβερι, ακόμη και όταν μιλάμε για μια σαλάτα, και αυτό διότι τα φαγητά έξω είναι πλούσια σε λίπη και αλάτι. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, όσοι μαγειρεύουν και τρώνε στο σπίτι χάνουν με επιτυχία βάρος. Φτιάξτε μπιφτέκια από άπαχο κιμά, ψήστε ένα στήθος κοτόπουλου ή μια φέτα σολομού και συνοδεύστε το γεύμα σαας με μια σαλάτα. Δεν θα χρειαστείτε περισσότερο από μισή ώρα για να ετοιμάσετε το γεύμα σας και θα είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας.

3. Κλείστε την τηλεόραση
Συνηθίζετε να τρώτε και παράλληλα να βλέπετε την αγαπημένη σας σειρά; Είναι λάθος μας, λένε οι ειδικοί τονίζοντας πως το πιο σημαντικό είναι να τρώμε το γεύμα μας και συνειδητά να το απολαμβάνουμε όσο πιο αργά μπορούμε. Ετσι, το σήμα κορεσμού -που καθυστερεί να φτάσει στον εγκέφαλο και να μας ειδοποιήσει ότι χορτάσαμε- θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

4. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα
Αν δεν αδειάσετε το πιάτο σας, κανείς δεν θα σας πει ότι... αφήσατε τη δύναμή σας. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν μπορείτε να αφήσετε ούτε μία μπουκιά από τη μερίδα σας, είναι πιο έξυπνο να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πιάτα και ποτήρια. Ετσι θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα. Στο εστιατόριο, χωρίστε τη μερίδα σας στα τρία και αφήστε στην άκρη το ένα μέρος. Η συνιστώμενη μερίδα για τον καθένα μας είναι πολύ μικρότερη από αυτή που νομίζουμε!

5. Πέντε φορές
Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε. Ο οργανισμός μας είναι μια «καλοκουρδισμένη μηχανή», η οποία έχει ανάγκη διαρκώς από καύσιμα και τα δικά μας καύσιμα είναι η τροφή. Για να λειτουργεί καλά ο μεταβολισμός, οφείλουμε να διατηρούμε σταθερές διατροφικές συνήθειες: πάντα πρωινό, οπωσδήποτε μεσημεριανό γεύμα, ελαφρύ βραδινό, πολύ νερό και ένα φρούτο στο ενδιάμεσο για να μας χαρίζει ενέργεια και να μας κόβει την όρεξη.

6. Αρχίστε τη γιόγκα
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι γυναίκες που κάνουν γιόγκα ζυγίζουν κατά μέσο όρο λιγότερο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές επιμένουν πως όταν μια γυναίκα κάνει γιόγκα, αποκτά μεγαλύτερη αυτογνωσία και έχει απέναντι στο φαγητό μια πιο συγκρατημένη στάση, η οποία τη βοηθά να αντιστέκεται στην υπερφαγία.

7. Κοιμηθείτε, κάνει καλό
Ακούγεται εξωφρενικό, όμως οι επιστήμονες επιμένουν πως, αν κοιμόμαστε μία ώρα παραπάνω κάθε βράδυ, μπορούμε να χάσουμε μέχρι και επτά κιλά μέσα σε έναν χρόνο. Αν το σκεφτείτε καλύτερα, θα καταλάβετε: αντί να περνάτε την ώρα σας μπροστά στην τηλεόραση τσιμπολογώντας άσκοπα, κλείστε την και πέστε για ύπνο. Ετσι, θα γλιτώσετε τις έξτρα θερμίδες και, μάλιστα, χωρίς να καταβάλετε υπερβολική προσπάθεια. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν αυξημένη όρεξη και νιώθουν να πεινάνε περισσότερο από όσους απολαμβάνουν επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε μέρα.

8. Ναι στη φυσική δραστηριότητα
Οταν αδυνατίζουμε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε από πού θα χάσουμε βάρος. Ομως, ο συνδυασμός δίαιτας και φυσικής δραστηριότητας (γυμναστική όπως τρέξιμο, κολύμβηση, ποδήλατο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή αερόβιας άσκησης) επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους και έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο σφριγηλό σώμα. Επιπλέον, αν αυτό που σας απασχολεί είναι να χάσετε λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, το μυστικό είναι να ξεκινήσετε γρήγορο περπάτημα. Οι έρευνες λένε πως είναι η πιο αποδοτική άσκηση, όταν ο στόχος είναι να αποκτήσουμε μέση-«δαχτυλίδι».

9. Φάτε ένα πιάτο μακαρόνια
Εχουμε μάθει πως οι υδατάνθρακες παχαίνουν, γι’ αυτό και είναι στη μόδα δίαιτες με πολύ μικρές ποσότητες υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, είναι η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, απ’ όπου και αν προέρχονται, η οποία προκαλεί αύξηση του βάρους. Αρα δεν φταίνε τα μακαρόνια, αλλά η ποσότητα! Επιπλέον, έχει αποδειχθεί από επιστημονικές έρευνες ότι όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες χάνουν βάρος προσωρινά, αλλά έναν χρόνο μετά έχουν επαναπροσλάβει το χαμένο βάρος, ενώ συχνά ζυγίζουν ακόμη περισσότερο. Αν, λοιπόν, ο στόχος σας είναι να αδυνατίσετε και να παραμείνετε στο επιθυμητό βάρος, μη γυρίζετε την πλάτη σε μια μακαρονάδα, αλλά απολαύστε μια μικρή μερίδα χωρίς τύψεις.

10. Τα καταφέρατε; Ωρα για ανταμοιβή!
Αν έχετε να χάσετε πολλά κιλά, βάλτε έναν μακροπρόθεσμο στόχο, για παράδειγμα έξι μήνες ή έναν χρόνο -ανάλογα με τα κιλά. Θέστε όμως και βραχυπρόθεσμους και «εύκολους» στόχους, για παράδειγμα εβδομαδιαίους ή μηνιαίους. Παρακολουθήστε τη ζυγαριά σας και όταν φτάσετε τον πρώτο μικρό στόχο, ανταμείψτε τον εαυτό σας! Χαρίστε του ένα μασάζ ή ένα νέο ρούχο! Ετσι, θα αποκτήσετε κίνητρο να συνεχίσετε ώστε να πετύχετε και τον επόμενο στόχο σας!

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=10&artid=1488151&pg=1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου