Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«Αξιόπιστη πρόταση» θα παρουσιάσει στην τηλεδιάσκεψη η ελληνική κυβέρνηση

Αθήνα
Ώρες έχει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Με δεδομένη την αυξανόμενη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος από όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Αθήνα έχει στη διάθεσή της περιορισμένο χρόνο -και συγκεκριμένα έως τις 18:00, όταν θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών και να κλείσει την «τρύπα» μερικών εκατομμυρίων που υπολείπονται από το πακέτο μέτρων, που διά πυρός ψηφίστηκε την Κυριακή, προκαλώντας ταραχές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

H συνεδρίαση του Eurogroup αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς ούτε οι ενυπόγραφες δεσμεύσεις είχαν φθάσει στα χέρια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ούτε οι περικοπές ύψους 325 εκατ. ευρώ είχαν κλείσει οριστικά.

Μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε, πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος έλαβε -τηλεφωνικά- την εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ.Σαμαρά να διαπραγματευτεί τα επιπλέον μέτρα.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα παρουσιάσει «αξιόπιστη πρόταση» στην τηλεδιάσκεψη, ενώ εντός των επομένων ορών αναμένονται οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Παπανδρέου το έχει ήδη πράξει, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς καθυστέρησε μεν, αλλά θα αποστείλει τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς δεν δίστασε να διαγράψει το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του για να στηρίξει ακόμη περισσότερο τη συμφωνία· θα ήταν παράλογο να θέσει σε κίνδυνο την προώθησή της, αρνούμενος να την επικυρώσει, πολύ περισσότερο, που αυτό είναι και απόφαση της Βουλής.

Σύμφωνα με το Έθνος, η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ήθελε να δώσει ακόμη μία αφορμή απέναντι στους διαγραφέντες για να του ασκήσουν κριτική.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και στην τηλεδιάσκεψη παρουσιαστούν όλα όσα ζητεί το Eurogroup, τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί από τις Βρυξέλλες το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ, ενώ για το PSI ίσως υπάρξει ανακοίνωση και απόψε.

Ο κόκκινος συναγερμός θα παραμένει σε ισχύ έως ότου ψηφιστούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι, εκ των οποίων ο πρώτος στις 27 Φεβρουαρίου, ημέρα κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή.

Για όλες αυτές τις εξελίξεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα ενημέρωσει στις 12:00 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Newsroom ΔΟΛ
 http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231166075

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου