Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Στις 750.000 συνολικά ανέρχονται τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν διακανονιστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στη βάση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο όλες οι δανειακές συμβάσεις να είναι ταμειακά ενήμερες, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

«Έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται δηλαδή στο 'κόκκινο', γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών όσο και από άλλες τράπεζες, ανακοίνωσε επίσης ότι επίκειται η έκδοση απόφασης με την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση των δόσεων στο μισό, μετά τη μείωση των μισθών από τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου.
Όπως εξήγησε «αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η συνολική δόση, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του μηνιαίου εισοδήματος». Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι ύστερα από επίμονη αξίωση της τρόικας, η οποία θεωρεί ότι στη χώρα διευκολύνεται μόνιμα η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα περιοριστούν «σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν είναι επαγγελματίες οφειλέτες».
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI το οποίο ψηφίστηκε χθες ενώπιον τριών βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος έδωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε από την ασάφεια των κυβερνητικών θέσεων στο θέμα του «κουρέματος» στα ομόλογα των μικροεπενδυτών.
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ομως διακριτικά, άφησε να φανεί ότι θα είναι διαφορετική η αντιμετώπιση των φυσικών προσώπων που έχουν «καταθέσει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου τις οικονομίες τους» για τους οποίους όπως είπε με έμφαση «θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως», από εκείνους που έχουν ακολουθήσει επιθετικές επενδυτικές τακτικές. Συνέστησε μάλιστα, υπομονή «μέχρι να τελειώσουμε την πολύ δύσκολη διαδικασία» και δήλωσε προσεκτικά «δεν πρέπει να ανακοινώσουμε τον τρόπο που θα γίνει αυτό τώρα, δεν πρέπει να διαχωρίσουμε τους ομολογιούχους και τα ομόλογα, για λόγους που αφορούν στη διεθνή οικονομική ευθύνη του κράτους και τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα». Σε παρατήρηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα σχετικά με την ενεργοποίηση των Ασφαλίστρων Κινδύνου (CDS) ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι τα CDS που αφορούν την Ελλάδα υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ, αλλά σημείωσε ότι «ουδείς δίνει σημασία στην ενεργοποίησή τους. Το θέμα δεν μας αφορά, ούτε και ασκεί επιρροή στην ελληνική οικονομία».
ΡΗΤΡΕΣ
Συμπλήρωσε, δε αισιόδοξα πως«όταν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και η μειοψηφία υποταχθεί στη βούληση της αυξημένης πλειοψηφίας, μπορεί η πλατφόρμα των ασφαλίστρων κινδύνου που είναι ιδιωτική και αποτελείται από 200 τράπεζες ή άλλους επενδυτικούς φορείς να κρίνει ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων. Δεν μας απασχολεί αυτό». Αναφορικά με το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός ανέφερε ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί ως τροπολογία, γιατί «βρίσκεται υπό εντατική διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα».
Παρέπεμψε όμως στο νέο πρόγραμμα που ψηφίστηκε στο οποίο, όπως παρατήρησε, «προβλέπεται ρητά ότι η επανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές στο 90% του κεφαλαίου που πρέπει να επενδυθεί. Ένα μικρό ποσοστό θα έχει τη μορφή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου». Τα δικαιώματα ψήφου των κοινών μετοχών, επανέλαβε, θα ασκούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα στρατηγικά θέματα, όπως είναι η ανασυγκρότηση, η συγχώνευση και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γιατί, όπως σχολίασε, «αλίμονο, αν μετατρέπαμε τις τράπεζες σε ΔΕΚΟ της δεκαετίας του ΄90».

 http://www.inews.gr/36/evnoikes-rythmiseis-gia-ta-daneia-ton-dimosion-ypallilon.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου