Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Η "πριγκίπισσα" της διπλανής πόρτας

 
- «Κάθε φορά που άλλαζε ιστορικά και πολιτικά ο κόσμος, η μόδα ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό της αλλαγής και της εξέλιξης»
- «Fashion icon για μένα είναι κάθε άνθρωπος που χρησιμοποιεί τα ρούχα ως προέκταση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του».
  



Η Lila Nova γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εκανε ένα σωρό δουλειές, άλλαξε ζωές και τελικά εγκαταστάθηκε σε ένα φωτεινό ατελιέ στο κέντρο της πόλης. Συλλέγει σπιρτόκουτα και μέσα τους κλείνει εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, μελωδίες, έρωτες και αναμνήσεις. Στη συνέχεια, τους δίνει ζωή και σχήμα: τα κάνει ντραπέ φουστάνια, γεωμετρικές φούστες, μοντέρνους κορσέδες.

Η Lila εμπνέεται από τον παλιό, κλασικό κινηματογράφο, τη φαντασία των παραμυθιών και τον νεορομαντισμό των 70s, σχεδιάζει, ονειροπολεί και ράβει. Θηλυκότητα, μπροκάρ και πορτοκαλί απογεύματα. Πιστεύει στη φιλοσοφία των ρούχων που αλλάζουν τη διάθεση και μεταμορφώνουν. Γι’ αυτό και οι πολύχρωμες δημιουργίες τής Lila Nova είναι για όλες τις σύγχρονες, καθημερινές «πριγκίπισσες» της διπλανής πόρτας. Γιατί η μαγεία και ο έρωτας κρύβονται παντού, ειδικά εκεί όπου δεν τα περιμένεις.


- Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τον χώρο της μόδας;Το πρώτο ρούχο που έραψα σε ατελιέ. Εκεί ήταν που είπα πρώτη φορά αυτό είναι που θα κάνεις, Λιλάκι μου...

- Πώς θα περιέγραφες το ύφος της πρώτης κολεξιόν σου που παρουσίασες στη 10η Athens Xclusive Designers Week;Χαρακτηριστικό στοιχείο της πρώτης μου συλλογής είναι η έντονη γραμμικότητα, συνδυασμένη με τις φόρμες και τις πολιτισμικές επιρροές της δεκαετίας του ’60.

- Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;
Εικόνες, μουσικές, άνθρωποι που συναντώ καθημερινά, όμορφα μέρη που επισκέπτομα
αι, οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει η ίδια η ζωή... Τα πάντα!

- Στη 10η Athens Xclusive Designers Week συμμετείχες σαν πρωτοεμφανιζόμενη και απέσπασες το βραβείο Best Trendsetter. Μίλησέ μας γι’ αυτό…Δεν είμαι σίγουρη περιγράφοντας με λέξεις ότι μπορώ να πλησιάσω στο ελάχιστο το μοναδικό συναίσθημα εκείνων των λεπτών. Ουσιαστικά, είναι η επιβράβευση και η αναγνώριση της σκληρής δουλειάς που κάνω εγώ και οι συνεργάτες μου με πολλή έμπνευση και αγάπη.


ΛΕΙΠΕΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
- Ως νέα σχεδιάστρια τι πιστεύεις ότι λείπει από την ελληνική μόδα;Θεωρώ ότι η ελληνική μόδα είναι γεμάτη στοιχεία και ανθρώπους με δημιουργικότητα, υπάρχει άλλωστε και ένα σημαντικό background, το οποίο απλώς δεν είναι γνωστό σε όλους μας. Αυτό που λείπει κατά την άποψή μου είναι η αναγνώριση της μόδας ως μορφή Τέχνης και να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξή της. Θα ήταν πολύ όμορφο να αναγνωρίζονται σιγά-σιγά στη χώρα μας Ελληνες σχεδιαστές που ζουν και δημιουργούν με βάση την Ελλάδα, εν αντιθέσει με αυτό που γίνεται σήμερα, που γνωρίζουμε τους Ελληνες σχεδιαστές μόνον αν εργάζονται και δραστηριοποιούνται στις χώρες του εξωτερικού... Γενικότερα, να ενισχύσουμε τον πλούτο της Ελλάδας και τις ικανότητες που έχουμε σε όλα τα επίπεδα.

- Αναλογιζόμενοι τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα, πώς βλέπεις την επιρροή της οικονομικής κρίσης στη μόδα;Κάθε φορά που άλλαζε ιστορικά και πολιτικά ο κόσμος, η μόδα ήταν ένα βασικό χαρακτηριστικό της αλλαγής και της εξέλιξης. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση μας αναγκάζει να είμαστε περισσότερο ποιοτικοί στις επιλογές μας και παράλληλα στις αγορές μας, συνεπώς, παρ’ όλο που οι συνθήκες είναι δυσκολότερες, τροφοδοτούμαστε με περισσότερη δημιουργικότητα και πείσμα με σκοπό την αλλαγή προς το καλύτερο...

- Ποιο είναι το fashion icon που σε αντιπροσωπεύει και γιατί;Fashion icon για μένα είναι κάθε άνθρωπος που χρησιμοποιεί τα ρούχα ως προέκταση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Εν ολίγοις, να τα φορά και όχι να τον φοράνε.


ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ

- Ποια είναι τα πρότυπά σου; Ποιοι σχεδιαστές σε έχουν εμπνεύσει;
Ολοι οι σχεδιαστές που βλέπουν τη μόδα ως πηγή έμπνευσης και αλλαγής, όπως η Coco Chanel, o Cristian Dior, ο Yves Saint Laurent...

- Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της γυναικείας γκαρνταρόμπας;Τα φορέματα. Απόλυτα θηλυκά! Είμαστε κοριτσάκια, ας ντυνόμαστε σαν κοριτσάκια...

- Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια από τώρα;Να έχω πάντα όμορφους ανθρώπους να μοιράζομαι τη ζωή και την καθημερινότητά μου και να περιβάλλομαι από καρφίτσες, κλωστές, υφάσματα και αστείρευτη δημιουργικότητα...



ΣΑΣΑ ΣΤΑΜΑΤH
 http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=10&artid=1495030&pg=1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου