Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μικροσκοπικό έντομο ανακαλύφθηκε στα έγκατα της Γης

Κανένα αρθρόποδο δεν ζει βαθύτερα από το Plutomurus ortobalaganensis (Πηγή: R.Jordana/E.Baquero)
Κανένα αρθρόποδο δεν ζει βαθύτερα από το Plutomurus ortobalaganensis (Πηγή: R.Jordana/E.Baquero)
Ουάσινγκτον
Στα σκοτεινά έγκατα της βαθύτερης σπηλιάς στη Γη, μια ομάδα μικροσκοπικών εντόμων που ονομάζονται κολέμβολα απολαμβάνουν την τυφλή ζωή τους σε μεγαλύτερο βάθος από οποιοδήποτε άλλο χερσαίο ζώο.

Το βαθύτερο σημείο της σπηλιάς Κρούμπερα Κορόνια, η οποία βρίσκεται στην Αμπχαζία, στην ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται 2.191 μέτρα χαμηλότερα από το στόμιό της στην επιφάνεια.

Ερευνητές πέρασαν ένα μήνα στη σπηλιά περιμένοντας να δουν αν κάποιο άγνωστο πλάσμα θα δελεαστεί από το τυρί που είχαν βάλει ως δόλωμα στις παγίδες τους, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science.

Ανακάλυψαν τελικά τέσσερα είδη κολέμβολων, μικρών εξάποδων αρθροπόδων που χρησιμοποιούν ένα ειδικό εξάρτημα στην κοιλιά τους για να πηδούν όταν απειλούνται.

Το Plutomurus ortobalaganensis κατέχει το ρεκόρ, καθώς βρέθηκε στα 1.980 μέτρα, λίγο χαμηλότερα από το Schaefferia profundissima σε βάθος 1.600 μέτρων.

Μέχρι σήμερα, τα κολέμβολα δεν είχαν βρεθεί σε βάθος άνω των 500 μέτρων.

Τα νέα είδη δεν έχουν λειτουργικά μάτια και τρέφονται με μύκητες και μισοσαπισμένη οργανική ύλη που πέφτει αργά από το στόμιο της σπηλιάς.

Η τελευταία ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύεται στο Terrestrial Arthropod Reviews, έρχεται περίπου ενάμισι χρόνο μετά τον εντοπισμού ενός μικρού σκουληκιού που ζει σε βάθος 1,3 χιλιομέτρων, όχι όμως σε σπηλιές αλλά μέσα στο υπέδαφος.
 
 
 http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231183216

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου