Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ετσι έγινε το πλιάτσικο



Η «Espresso» φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας όλο το σχέδιο, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι οργανωμένες ομάδες χτύπησαν τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, τα λεηλάτησαν και οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή τους ιδιοκτήτες και στην ανεργία τους υπαλλήλους τους.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για το πώς έδρασαν οι βάνδαλοι στη διάρκεια των επεισοδίων τη νύχτα της μεγάλης οργής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως μικρές ομάδες ατόμων βρίσκονταν ένα βήμα πίσω από τους κουκουλοφόρους και εισέβαλλαν στα σπασμένα καταστήματα αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Ελληνες και αλλοδαποί βάρβαροι πέρασαν σαν λαίλαπα εκμεταλλευόμενοι τα επεισόδια, και λεηλατούσαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, σκορπώντας την απελπισία σε οικογενειάρχες που αγωνίζονται να βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί.

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση πλιατσικολόγων είναι αυτή δύο Ελλήνων από την Αργυρούπολη, οι οποίοι πήγαν το βράδυ της Κυριακής στη φλεγόμενη Αθήνα με το αυτοκίνητό τους με μοναδικό σκοπό να λεηλατήσουν τα σπασμένα καταστήματα. Τους δύο άνδρες εντόπισαν αστυνομικοί των ΜΑΤ να κινούνται με το αμάξι τους στην Ομόνοια και τους έκαναν σήμα να σταματήσουν.

Αμέσως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να παρασύρει με το αυτοκίνητο ακόμα και τους αστυνομικούς της διμοιρίας για να μη συλλάβουν τον ίδιο και τον συνεπιβάτη του. Ομως το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε λόγω των οδοφραγμάτων που είχαν τοποθετήσει οι ταραξίες.

Στο πορτμπαγκάζ του οχήματος οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και πολλά είδη ένδυσης και υπόδησης επώνυμων καταστημάτων, που είχαν αρπάξει οι δύο συλληφθέντες από τα σπασμένα καταστήματα της Ερμού, της Αθηνάς, της Πανεπιστημίου, της Σταδίου και της Ακαδημίας.

Χαρακτηριστικκή είναι και η περίπτωση γνωστού καταστήματος πώλησης αθλητικών ειδών, όπου οι ταραξίες έσπασαν τη βιτρίνα του μαγαζιού με το καπάκι του ρολογιού ύδρευσης. Μέσα σε λίγα λεπτά ορδές αγνώστων είχαν εισβάλει στο κατάστημα και άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, βάζοντας τα κλεμμένα σε αθλητικούς σάκους που επίσης άρπαξαν από τις προθήκες του μαγαζιού.

Οταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο, κατάφεραν να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω τέσσερις Αλβανούς οι οποίοι απασχολημένοι από το πλιάτσικο δεν αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών. Τη στιγμή της σύλληψής τους οι δράστες κρατούσαν στα χέρια τους τέσσερις αθλητικές τσάντες τις οποίες είχαν γεμίσει με αθλητικά παπούτσια και ρούχα από το συγκεκριμένο κατάστημα.

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή γνωστής αλυσίδας καταστημάτων πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στην οδό Σταδίου. Εκεί, λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ και ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να «καθαρίσουν» τον δρόμο από τους χιλιάδες διαδηλωτές, είδαν να βγαίνει από το σπασμένο κατάστημα ένας Αφγανός ο οποίος κρατούσε στα χέρια του μια σακούλα με την επωνυμία του καταστήματος. Αμέσως τον ακινητοποίησαν και διαπίστωσαν πως η σακούλα περιείχε έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή τελευταίας τεχνολογίας και πέντε κουτιά με συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Στην οδό Αθηνάς οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν άλλο Αφγανό υπήκοο ο οποίος κρατούσε στα χέρια του και περιεργαζόταν ένα μεγάλο αλυσοπρίονο και δύο βαλίτσες με σετ εργαλείων. Βέβαια, και αυτός συνελήφθη αμέσως από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. Ενας Αλβανός υπήκοος συνελήφθη στην πλατεία Κοραή καθώς κρατούσε στα χέρια του ένα μίξερ. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να διαφύγει τη σύλληψη είπε στους αστυνομικούς πως το είχε αγοράσει από νωρίς και πήγαινε στο σπίτι του!

Ενας Μαυριτανός εντοπίστηκε μετά τα επεισόδια να κυκλοφορεί στην οδό Ακαδημίας φορώντας τρύπια παπούτσια, ένα παλιό τριμμένο παντελόνι κι ένα καινούργιο δερμάτινο μπουφάν επώνυμης γαλλικής εταιρείας. Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν και τον ρώτησαν πού βρήκε το μπουφάν, για να λάβουν την απάντηση, σε σπαστά ελληνικά, πως του το έκανε δώρο μια κυρία γιατί τον είδε να κρυώνει. Βέβαια, οι αστυνομικοί δεν τον πίστεψαν, καθώς ο αλλοδαπός είχε ξεχάσει να βγάλει την ετικέτα με την τιμή που κρεμόταν στην πίσω πλευρά του δερμάτινου μπουφάν με τη γούνα.


ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=1&artid=1496327&pg=1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου