Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Μειωμένα τα περιστατικά γρίπης φέτος στην Ελλάδα

Οι γιατροί παραμένουν σε εργήγορση καθώς αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης το προσεχές διάστημα

Οι γιατροί παραμένουν σε εργήγορση καθώς αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης το προσεχές διάστημα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μειωμένα εμφανίζονται φέτος τα περιστατικά γρίπης στην Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΛΠΝΟ, έως σήμερα η εξέλιξη της γρίπης στην Ελλάδα, δεν εμπνέει ανησυχία.

Παρότι εκτιμούν ότι αυτή, ή την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως καταγραφεί έξαρση του φαινομένου της γρίπης στην Ελλάδα, τα σοβαρά περιστατικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεν ξεπερνούν τα 32. Πέρυσι τέτοια εποχή, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ με επιπλοκή της εποχικής γρίπης, ήταν περισσότεροι από 200.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ η παιδιάτρος του ΚΕΛΠΝΟ Α.Μπάκα, σημείωσε ότι έως στιγμής έχουν καταγραφεί επτά θάνατοι, εκ των οποίων δύο παιδιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, από επιπλοκές που αποδίδονται μεν στη γρίπη, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι ότι έτσι είναι, καθώς η προσβολή τους από γρίπη θα έπρεπε να έχει διαπιστωθεί όσο ήταν ακόμη εν ζωή, ή λίγο μετά τον θάνατο τους, κάτι το οποίο δεν έγινε.

«Εικάζεται ότι ο θάνατος του ενός παιδιού στη Θεσσαλονίκη ήταν αποτέλεσμα της γρίπης, επειδή ο πατέρας του βρέθηκε θετικός σε ιό», διευκρινίζει η κ.Μπάκα.

Οι υπόλοιποι πέντε θάνατοι, που αποδίδονται στη γρίπη, αφορούν άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη από πέρυσι όχι μόνον σε ποσοτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο στελεχών του ιού της γρίπης, καθώς αυτοί αναγνωρίζονται. Σε κανένα περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ο πανδημικός ιός Η1Ν1 του 2009, παρότι ήταν αναμενόμενος από τους ειδικούς.

Όπως επισημαίνει η κ.Μπάκα, φέτος έχουν εντοπιστεί τα στελέχη Η3Ν2 και Β και έχει παρατηρηθεί ότι ανέβηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, λόγω επιπλοκών. Το 2009 (χρονιά έξαρσης του H1N1) ο μέσος όρος όσων νοσηλεύθηκαν στην εντατική με γρίπη ήταν τα 42 χρόνια. Φέτος, τα 62 χρόνια.

Παρότι τα στοιχεία είναι καθησυχαστικά, οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
health.in.gr, ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου