Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ελληνας εγκέφαλος πίσω από το κόλπο του αιώνα 21.2.2012



Ενας Ελληνας που στο παρελθόν έχει απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για διάφορα αδικήματα φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της κινηματογραφικής κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», το υλικό από την κάμερα που έχει καταγράψει τις κινήσεις των δύο δραστών αποκωδικοποιήθηκε από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και πλέον οι έρευνες στρέφονται προς συγκεκριμένο πρόσωπο -σεσημασμένο κακοποιό- που εκτιμάται ότι έχει διαπράξει και άλλες ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

Οπως ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι πρόκειται για Ελληνα κακοποιό, ενώ ο συνεργός του είναι αλβανικής καταγωγής. Εξετάζονται αυτή τη στιγμή βίντεο και από άλλες υποθέσεις και περιμένουμε να διασταυρώσουμε στοιχεία.

Από τα καρέ του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης του μουσείου, στα οποία αποτυπώνονται καθαρά οι κινήσεις των δύο ληστών, αλλά και την κατάθεση της 47χρονης υπαλλήλου, προκύπτει ότι ο ένας γνώριζε τέλεια ελληνικά, ενώ ο άλλος, σίγουρα αλλοδαπός, μιλούσε σπαστά ελληνικά.

Οι κάμερες έδειξαν ακόμη ότι ο Ελληνας είναι γύρω στο 1,70 με 1,75 μ. ύψος, ενώ ο αλλοδαπός είναι πιο ψηλός και πιο εύσωμος. Το ύψος του είναι περίπου 1,87 μ. Ο ένας φορούσε στολή παραλλαγής, ενώ ο άλλος σκουρόχρωμα ρούχα».

Από το διάρκειας επτά λεπτών υλικό διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι δράστες δεν ήταν επαγγελματίες, αλλά κοινοί κλέφτες που έδειχναν να τα έχουν χαμένα.

«Οι επαγγελματίες θα γνώριζαν ακριβώς τι ήθελαν να πάρουν, θα κατάφερναν να μάθουν από τη φύλακα αυτά που ήθελαν και θα έφευγαν με αυτό που τους είχε παραγγελθεί. Οι δράστες όμως του μουσείου έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Δεν γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν εκεί αυτά που ζητούσαν, δεν κατάφεραν να αποσπάσουν πληροφορίες από τ
τη φύλακα και έσπαγαν τις βιτρίνες κάνοντας πλιάτσικο» συμπλήρωσε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, όταν έχασαν τον έλεγχο και άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους για να αρπάξουν τελικά τα εβδομήντα επτά κομμάτια, φαίνεται να προκάλεσαν ζημιές σε κάποια από τα αντικείμενα. Φεύγοντας άφησαν πίσω τους εκθέματα μεγαλύτερης αξίας, γεγονός που φανερώνει ότι δεν είχαν ιδέα από αρχαιολογικούς θησαυρούς.


Στο μικροσκόπιο παλαιότερες ληστείες, το αποτύπωμα και το τρίτο πρόσωπο
Οι έρευνες των αρχών έχουν πλέον επικεντρωθεί στον Ελληνα ποινικό, ενώ εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή βίντεο από ληστείες σε καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τους τελευταίους μήνες. Εκτιμάται ότι «ο κοντός και ο ψηλός» βρίσκονται πίσω από τις ληστείες και γι’ αυτό οι αξιωματικοί της Ασφάλειας ανέσυραν από το αρχείο παλιές υποθέσεις άγριων και μεγάλων ληστειών, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κοινά στοιχεία με τη ληστεία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σημαντική βοήθεια στις έρευνες θα προσφέρει και το υλικό από την άρση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά και το αποτύπωμα που βρέθηκε πάνω σε μια μονωτική ταινία, το οποίο εικάζεται ότι ανήκει στους κακοποιούς.

Ωστόσο, αν και στο βίντεο έχουν καταγραφεί οι κινήσεις δύο κακοποιών, οι αστυνομικοί αναζητούν τρία άτομα που συμμετείχαν στην κλοπή. Οπως εκτιμούν, ο Ελληνας και ο Αλβανός συνεργός του, αφού άρπαξαν τα αρχαία αντικείμενα, διέφυγαν με τα πόδια και κατευθύνθηκαν προς συγκεκριμένο σημείο όπου τους περίμενε συνεργός τους με όχημα, με το οποίο και εξαφανίστηκαν. Στο σημείο εντοπίστηκαν μάλιστα πατημασιές από τρία διαφορετικά άτομα.

Εκτιμάται ότι στη συνέχεια, είτε κατευθύνθηκαν σε κοντινή και απόμακρη παραλία, απ’ όπου διέφυγαν πιθανόν με κάποιο ταχύπλοο, είτε κατευθύνθηκαν σε κάποιο κρησφύγετο που έχουν στην περιοχή, στο οποίο και παραμένουν μέχρι να κοπάσει ο θόρυβος. Για τον λόγο αυτό οι έρευνες συνεχίζονται και από θαλάσσης, αλλά και σε εξοχικά σπίτια, ξενώνες και εγκαταλελειμμένα σπίτια, για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Σε αναζήτηση πάντως πληροφοριών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε, χθες, δύο τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που τυχόν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση. Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Στον αριθμό 210-6476188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που λειτουργεί κάθε μέρα από τις 08.00 έως τις 23.00. Πληροφορίες, τέλος, μπορούν να δίνονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση financialpolice@hellenicpolice.gr


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ - ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=1&catid=16&artid=1499369&pg=1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου