Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Νοσοκομεία, σχολεία, ξενοδοχεία ανακαλύπτουν ένα πανάρχαιο υλικό επαναφέροντάς το στη μόδα

Η αντιμικροβιακή  ιδιότητα του χαλκού αποτελεί το έδαφος για την δημιουργία μιας νέας βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

Μία επιστημονική ανακάλυψη έμελλε να αποβεί καθοριστικής σημασίας εξέλιξη για την ελληνική βιομηχανία.  Μετά από εμπεριστατωμένες έρευνες που είχαν γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) ανακαλύφθηκε ότι μικρόβια και βακτήρια ερχόμενα σε επαφή με επιφάνειες χαλκού και κραμάτων του, με περιεκτικότητα από 60% και πάνω σε χαλκό, «εξουδετερώνονταν » σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την στιγμή που σε αντίστοιχες επιφάνειες, όπως INOX ή πλαστικό, τα μικρόβια αυτά συνέχιζαν αμείωτα την δράση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ανακάλυψη αυτή ήλθε να δώσει «το φιλί της ζωής» σε μια βιομηχανία που παρέπαιε εξαιτίας της δραματικής πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Κι αυτό διότι η βιομηχανία  χαλκού έστρεψε την προσοχή τους σε τομείς όπου η αντιμικροβιακές ιδιότητες  των προϊόντων χαλκού έχουν εκτεταμένες εφαρμογές: ανάμεσά τους τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, οι χώροι μαζικής εστίασης και κίνησης.
«Σημείο κλειδί για την ανάπτυξη των ενδοσοκομειακών λοιμώξεων είναι οι επιφάνειες όπου ακουμπούν τα χέρια» λέει ο κ. Νίκος Βεργόπουλος, Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού προσθέτοντας «αυτές είναι τα πόμολα, οι κουπαστές, τα τροχήλατα τραπεζάκια,  οι εξωτερικές μεταλλικές επιφάνειες των κρεβατιών. Αν οι επιφάνειες αυτές αντικατασταθούν ή καλυφθούν από χαλκό σχεδόν εκμηδενίζεται η αναπαραγωγή μικροβίων και βακτηρίων. Στο απολύτως τεκμηριωμένο αυτό επιστημονικό συμπέρασμα έχει αρχίσει να δημιουργείται μία εντελώς νέα παραγωγική δραστηριότητα. Νοσοκομεία, σχολεία αλλά και άλλοι χώροι μαζικής εστίασης  χρησιμοποιούν προϊόντα χαλκού έτσι ώστε να μειώσουν αισθητά τα μικροβιακά φορτία»
Η παραπάνω ιστορία έχει δύο ενδιαφέρουσες πλευρές: η πρώτη αφορά τους χώρους που αξιοποιούνται οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού. Η  δεύτερη αφορά τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια βιομηχανία έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων χαλκού. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή:

Ο επιστήμονας που άλλαξε τα πράγματα στα νοσοκομεία

Πρώτον, δύο μονάδες υγείας – το Αττικό Νοσοκομείο και το Πειραϊκό Θεραπευτήριο – «έσπασαν τον πάγο» στην χρήση του νέου (όσο και πανάρχαιου) υλικού. Το πρόσωπο ωστόσο που έμελλε να αλλάξει ρότα στην χρήση του υλικού αυτού ήταν ο γιατρός Πάνος Ευσταθίου τέως διοικητής του  Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ο οποίος έχει αναλάβει την νευραλγική θέση του επιστημονικού συμβούλου σε θέματα υγείας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού. Το πρόσωπο αυτό έπεισε την επιστημονική κοινότητα και τους υπευθύνους των νοσοκομείων να υιοθετήσουν το νέο υλικό. Δεν έμεινε όμως μόνον εκεί: η επιστημονική του ομάδα διεξάγει ενδελεχείς έρευνες για την ακριβή μείωση του μικροβιακού φορτίου μετά την χρήση του χαλκού.
Πέραν, όμως, των νοσοκομείων, ο χαλκός βρίσκει εφαρμογές στα σχολεία και τις μαθητικές κοινότητες. Δύο τμήματα του δημοτικού του Αρσάκειου Τοσίτσειου  (Ψυχικό, Εκάλη) και στο Γυμνάσιο της Εκάλης έχουν γίνει εκτεταμένες εφαρμογές χαλκού ενώ η πρώτη έρευνα που έγινε στους χώρους αυτούς απέδειξε ότι υπήρξε μείωση του μικροβιακού φορτίου κατά 90%. Αυτή την περίοδο η επιστημονική ομάδα του κ. Ευσταθίου διενεργεί επιδημιολογική έρευνα στους συγκεκριμένους χώρους.
«Το 2011 ήταν ουσιαστικά ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Ινστιτούτου σε αυτήν την κατεύθυνση και ήδη μετρήσαμε θεαματικά αποτελέσματα που αναγνωρίστηκαν και από το εξωτερικό» εξηγεί  ο κ. Βεργόπουλος προσθέτοντας «το 2012  «τρέχουμε μια σειρά projects και σχέδια που αφορούν 7 νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, δύο νοσοκομεία στην Κύπρο και το νοσοκομεία Τοκούντα στην Βουλγαρία. Είναι ενδιαφέρον ότι το νοσοκομείο αυτό που έχει χτιστεί από τους Ιάπωνες είναι πολύ κοντά στην χρήση του νέου υλικού  

Μία νέα βιομηχανία γεννιέται
Η επιστημονική ανακάλυψη ωστόσο για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού απέδειξε και κάτι ακόμη: τα αντανακλαστικά των ελλήνων επιχειρηματιών – έστω κάποιων – είναι πολύ γρήγορα !  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιομηχανίας Convex  η οποία προσάρμοσε την υποδομή της στην παραγωγή των νέων προϊόντων τα οποία κινούνται σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων προδιαγραφών.  Το πλαίσιο αυτό καθορίζεται από το Ινστιτούτο Χαλκού το οποίο μετά από αξιολόγηση δίνει στις εταιρείες την πιστοποίηση “Antimicrobial Copper Cu+”. H διοίκηση της Convex έκανε σημαντικές επενδύσεις για να αναπροσαρμόσει την παραγωγή και τα προϊόντα στις νέες προδιαγραφές. Το ρίσκο που η ίδια έλαβε φαίνεται να της έχουν δώσει ένα προβάδισμα στη συγκεκριμένη αγορά.
Πέραν της Convex η διοίκηση του Ινστιτούτου έχει δώσει το «πράσινο φως» και σε μια άλλη βιομηχανία- την Zogometal.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι μόνον η παραγωγική βάση  – Χαλκόρ, Fitco  -   και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τύπου Convex. Στην αγορά αρχίζει να διαμορφώνεται ένα δίκτυο λιανικών πωλήσεων που επιχειρεί να προωθήσει τα νέα προϊόντα στους τελικούς αποδέκτες. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρεία Medical Development του επιχειρηματία κύριου Αργύρη Αναγνωστάκου, που προωθεί τα προϊόντα στα νοσοκομεία.
«Θεωρώ βέβαιο» καταλήγει ο κ. Βεργόπουλος «ότι το 2012 και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μία εκπληκτική άνοδος της χρήσης χαλκού και την τάση αυτή επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολλές επιχειρήσεις του χώρου»

Who is Who
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού ιδρύθηκε και λειτουργεί με σκοπό την προβολή και την ανάπτυξη των εφαρμογών του χαλκού. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και στόχος του είναι η υπεύθυνη ενημέρωση του τεχνικού κόσμου, για οτιδήποτε αφορά στις  εφαρμογές και χρήσεις του χαλκού και των κραμάτων του.
To E.I.A.X. χρηματοδοτείται από ένα παγκόσμιο δίκτυο από 28 Κέντρα Χαλκο, και υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο οργανισμό I.C.A. (International Copper Association). Μέλη του I.C.A είναι α) οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χαλκού παγκοσμίως, β) οι βιομηχανίες επεξεργασίας χαλκού και γ) εταιρείες που ασχολούνται με το χαλκό.

Είναι επίσης, μέλος του European Copper Institute, ενόςEευρωπαϊκού δικτύου, που πρωταρχικό σκοπό έχει το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση των πόρων για την προώθηση του χαλκού στις Ευρωπαϊκές αγορές (11 Ινστιτούτα χαλκού καλύπτουν όλη την Ευρώπη).

του Σπύρου Κτενά
 http://www.pierialife.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου