Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Φωτοβολταϊκά: Το… "Σοβιέτ" της ΔΕΗ τινάζει στον αέρα χιλιάδες έργα


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στο μη περαιτέρω έχει οδηγηθεί μεγάλος αριθμός φωτοβολταϊκών επενδύσεων που αντιμετωπίζουν το φάσμα καθυστερήσεων όχι με δική τους υπαιτιότητα αλλά εξαιτίας καθυστερήσεων στη σύνδεσή τους με το δίκτυο, που γίνεται από τη ΔΕΗ. Οι καθυστερήσεις αυτές ξεπερνούν χρονικά το περιθώριο των 18 μηνών που δίνει ο νόμος για την σύνδεση των έργων με αποτέλεσμα να τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός και το επιχειρηματικό πλάνο των επενδύσεων.


Η εξάρτηση από τη ΔΕΗ των επενδύσεων αυτών είναι απόλυτη και είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν υλικά που οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ όπως ρολόγια ή διακόπτες και στα οποία συχνά παρατηρούνται ελλείψεις, εάν για παράδειγμα έχει καθυστερήσει ένας διαγωνισμός προμήθειας. Ενδεικτικό των προβλημάτων, όπως πληροφορείται το Capital.gr, είναι  ότι έργο καθυστέρησε για δύο μήνες να συνδεθεί επειδή ο διακόπτης που δόθηκε από τη ΔΕΗ ήταν ελαττωματικός!

Όπως υποστηρίζουν πηγές της αγοράς το σύστημα για τη σύνδεση των έργων με το δίκτυο είναι συνολικά προβληματικό. Για την κατασκευή των έργων σύνδεσης, απαιτείται είτε νέα γραμμή ή αναβάθμιση υφιστάμενης. Εάν υπάρχει ήδη γραμμή τότε το έργο γίνεται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, ενώ για νέες γραμμές δίνεται η δυνατότητα κατασκευής των έργων από τον επενδυτή με την αυστηρή επίβλεψη της ΔΕΗ. Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν διαμάχες και διαφωνίες για τη συμβατότητα και την ποιότητα των έργων, συνήθως αυτά ανατίθενται στη ΔΕΗ.

Καθώς λοιπόν δεν υπάρχει κανονισμός που να θέτει χρονικά όρια ή προδιαγραφές για την παράδοση των έργων, το χρονοδιάγραμμα επαφίεται στη ΔΕΗ η οποία συχνά επικαλείται φόρτο εργασίας. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις έργων που υπεβλήθη αίτηση και δόθηκε απάντηση ότι τα έργα θα γίνουν σε 19 μήνες. Δηλαδή τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά έχασαν με το… «καλημέρα» την τιμή που είχαν «κλειδώσει» με τη σύμβαση αγοραπωλησίας.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και από την απώλεια της τιμής, είναι το θέμα της αβεβαιότητας στις επενδύσεις, τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς των φωτοβολταϊκών. Με το υφιστάμενο σύστημα ο επενδυτής δεν μπορεί να ελέγξει την τιμή που θα πουλάει γιατί αυτό εξαρτάται από τη ΔΕΗ. Έτσι έργα τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, συγκεκριμένο business plan και υπολογισμένα cash flow ουσιαστικά τινάζονται στον αέρα.

Από την πλευρά της αγοράς των φωτοβολταϊκών υπάρχουν αρκετές διαμαρτυρίες καθώς μεγάλος αριθμός έργων αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και κινδυνεύει να «χάσει» το 18μηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πρόταση για κατάθεση τροπολογίας που θα δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να διατηρήσουν την τιμή, στην περίπτωση που η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας ή η ενεργοποίηση της σύνδεσης δεν είναι εφικτή λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού, αλλά έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού εντός των προθεσμιών.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πρόταση, η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης κατασκευής του έργου μπορεί να γίνεται με αυτοψία από το ΚΑΠΕ, το οποίο και θα την κοινοποιεί στο διαχειριστή.

Επιστολή Μανιάτη

Το πρόβλημα επισημαίνει και επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ, προς τον Α. Ζερβό, με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, στην οποία ο Γ. Μανιάτης, κάνει λόγο για «σημαντικές δυσλειτουργίες στις διαδικασίες σύνδεσης στο δίκτυο μικρών μονάδων ΑΠΕ κυρίως Φ/Β, … ενώ επίσης έχει διατυπωθεί σωρεία παραπόνων και καταγγελιών ενώπιων μας από υποψήφιους παραγωγούς ΑΠΕ».  Ο κ. Μανιάτης στην επιστολή του προς τον επικεφαλής της ΔΕΗ ζητεί να ληφθούν μέτρα σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, στην κατεύθυνση της διαφάνειας στις ανακοινώσεις για τη διαδικασία χορήγησης προσφορών σύνδεσης με την επικαιροποίηση σε διμηνιαία βάση των στοιχείων που ανακοινώνονται από το διαχειριστή.

Δεύτερον, τη δημοσιοποίηση της προσέγγισης και των κανόνων για την ενιαία αντιμετώπιση των συνδέσεων, τις τεχνικές προδιαγραφές, τα σχέδια συμβάσεων, τα ενδεικτικά τιμολόγια για τις εργασίες σύνδεσης που διενεργούνται αποκλειστικά από τη ΔΕΗ και τα ενδεικτικά τιμολόγια για εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν και από τρίτους.

Τρίτον, το διαχωρισμό των χρεώσεων στις χορηγούμενες προσφορές σύνδεσης, την παροχή ενημέρωσης για το προβλεπόμενο σημείο σύνδεσης, την αποτύπωση της κατάστασης του δικτύου.

Επίσης, ο υφυπουργός ζητεί να παρασχεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ακριβούς καταγραφής χαρτογράφησης των γραμμών της ΔΕΗ ώστε να καταστεί σαφές ποιες γραμμές είναι κορεσμένες.

Τέλος, ζητείται να επισπευστεί η διαδικασία για το σχεδιασμό νέων γραμμών μέσης τάσης στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου