Η ικανότητα κάποιου να γελά σε μια κατάσταση ή σε
ένα πρόβλημα τον χαρακτηρίζει ανώτερο και δυναμικό. Το χιούμορ και το
γέλιο προωθούν μια θετική και ελπιδοφόρα στάση ζωής . Είναι λιγότερο
πιθανό να υποκύψουμε σε αισθήματα κατάθλιψης και ανικανότητας εάν
μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με χιούμορ τα προβλήματα μας. Το χιούμορ μας
δίνει την αίσθηση ότι υπάρχουν προοπτικές στα προβλήματα μας. Το γέλιο
μας δίνει την δυνατότητα να απελευθερώσουμε όλα τα συναισθήματα που μας
κάνουν να αισθανόμαστε άβολα , τα οποία όταν τα κρατάμε μέσα μας είναι
πιθανό να δημιουργούν βιοχημικές αλλαγές στο σώμα μας και να βλάπτουν
την υγεία μας.
Ο Herbert Lefcourt , διακεκριμένος ψυχολόγος του πανεπιστήμιου του Γουότερλου στον Καναδά ερεύνησε την πιθανότητα η αίσθηση του χιούμορ να μπορεί να αλλάξει την συναισθηματική μας ανταπόκριση απέναντι στο στρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ικανότητα του να εκτιμούμε και να έχουμε αίσθηση του χιούμορ μπορεί να συνεισφέρει στην διαχείριση των ψυχολογικών μας διαταραχών οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία αρνητικών γεγονότων στη ζωή μας .
Η αντίληψη του χιούμορ ενεργοποιεί ολόκληρο τον εγκέφαλο δηλαδή εξισορροπεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και στα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Στο κολέγιο William and Ma ry στο Williamsburg μια έρευνα έδειξε ότι ενεργοποιείται ένα μοναδικό μέρος του εγκεφάλου όταν ο άνθρωπος γελά. Αυτό καταγράφηκε με εγκεφαλογράφημα σε ανθρώπους στους οποίους παρουσιαζόταν χιουμοριστικό υλικό .
Κατά την διάρκεια ενός αστείου το αριστερό ημισφαίριο χρησιμοποίει την αναλυτική του ικανότητα να εξηγεί τις λέξεις .Αμέσως μετά η εγκεφαλική δραστηριότητα μεταφέρετε στο μετωπιαίο λοβό ο οποίος αποτελεί το κέντρο των συναισθημάτων. Μετά από λεπτά οι συνθετικές ικανότητες του δεξιού ημισφαιρίου συνεργάζονται με το αριστερό για να ’πιάσουμε’ το αστείο . Έπειτα από λίγα δέκατα του δευτερολέπτου η εγκεφαλική δραστηριότητα μεταφέρεται στο ινιακό λοβό ο οποίος αποτελεί το κέντρο επεξεργασίας των συναισθημάτων. Οι αυξανόμενες διακυμάνσεις των δέλτα κυμάτων φτάνουν το μέγιστο της δραστηριότητας τους όταν ο εγκέφαλος ‘πιάνει’ το αστείο και τότε η εξωτερική έκφραση του γέλιου ξεκινά . Το αποτέλεσμα είναι να δραστηριοποιούμε ολόκληρο την εγκέφαλο μας ακούγοντας και συμμετέχοντας σε ένα αστείο!
Τα συναισθήματα που βιώνουμε επηρεάζουν έμμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η αίσθηση του χιούμορ μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε και να εκτιμάμε τα στραβά αυτής της ζωής και μας παρέχει στιγμές χαράς και απόλαυσης. Τα θετικά συναισθήματα μπορούν να δημιουργήσουν νευροχημικές αλλαγές οι οποίες να αναστείλουν τις αρνητικές επιδράσεις των παθήσεων και του στρες .
Το γέλιο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση , μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες , αυξάνει την ελαστικότητα των μυών, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί την απελευθέρωση των ενδορφινών , ορμόνες οι οποίες αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας και δημιουργούν μια αίσθηση γενικής ευφορίας .
Νοσοκομεία ανά τον κόσμο ενσωματώνουν επίσημα και ανεπίσημα θεραπευτικά προγράμματα γέλιου. Το χιούμορ είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Μας φέρνει όλους κοντά , μειώνει τις αποστάσεις και το καλλίτερο από όλα; είναι δωρεάν και δεν έχει καμία παρενέργεια! Το συμπέρασμα ; το γέλιο θεραπεύει! Kαι τώρα ας γελάσουμε!
Γράφει ο Φίλιππος Γκέκης PT, MT
http://www.physio-aid.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22&Itemid=21
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου