Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Superfoods: Μας κάνουν καλό!


Ποιες είναι οι τροφές που ονομάζουμε σούπερ; Το μπρόκολο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, το ίδιο και το σπανάκι, ο σολομός και το πράσινο τσάι... Μάθετε για τις τοπ τρεις σούπερ τροφές και γεμίστε με αυτές το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας.

 
- Πετυχαίνουν το υψηλότερο σκορ στα τεστ διατροφής και προσφέρουν στον οργανισμό μας τα πλούσια οφέλη τους.
- Ποικιλία από θρεπτικές τροφές, ισορροπημένο μενού, μικρές ποσότητες, μικρά και τακτικά γεύματα είναι η διαχρονική συνταγή της επιτυχίας.

Ολοι γνωρίζουμε ότι το έτοιμο φαγητό, για παράδειγμα, δεν μας προσφέρει και πολλά υγιεινά συστατικά. Αντίθετα, άλλες τροφές έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αν και δεν υπάρχει επίσημη περιγραφή για τον όρο superfoods ή σούπερ τροφή, οι ειδικοί και οι διαιτολόγοι τον χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα για να περιγράψουν τη σημαντική δράση που έχουν ορισμένες τροφές στον οργανισμό μας.

Τροφές πολύ πλούσιες σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως τα καρύδια, τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και το κοτόπουλο, θεωρείται ότι δημιουργούν μια προστατευτική ασπίδα στην καρδιά μας. Παράλληλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η ρόκα, γεμίζουν τον οργανισμό μας με μια πληθώρα από βιταμίνες.

Φυσικά, οι διαιτολόγοι διατείνονται πως δεν μπορούμε να βασιστούμε στη δράση μίας και μόνο σούπερ τροφής. Γιατί εκείνο που θα κάνει τη διαφορά στη ζωή μας δεν είναι μόνο τα superfoods αλλά η σούπερ διατροφή γενικότερα, δηλαδή, ποικιλία από θρεπτικές τροφές, ισορροπημένο μενού, μικρές ποσότητες και μικρά και τακτικά γεύματα.

Αξίζει όμως να μιλήσουμε για τις σημαντικότερες σούπερ τροφές, εκείνες που σκοράρουν τους υψηλότερους βαθμούς στα τεστ και προσφέρουν στον οργανισμό μας τα πλούσια οφέλη τους, παρά το μικρό μέγεθός τους.


MΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Η ασπίδα της υγείας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Οι βοτανολόγοι μιλούν εδώ και αιώνες για την αξία τους. Ο λόγος για την ποικιλία Α. bisporus ή πιο γνωστά σε όλους μας λευκά και καφέ μανιτάρια, που όπως λένε οι επιστήμονες είναι ένα δυνατό όπλο ενάντια σε ασθένειες. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ διεξήγαγαν μια μεγάλη συγκριτική έρευνα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα μανιτάρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πιο πλούσια ακόμα και από το σπανάκι.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ: Αλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ουσία λοβαστατίνη, που υπάρχει στα μανιτάρια, είναι εκείνη που μπορεί να επηρεάσει τη δράση της χοληστερόλης στον οργανισμό, άρα, να προστατεύσει από το ενδεχόμενο καρδιακής προσβολής. Μία άλλη έρευνα έρχεται να υποστηρίξει ότι η ουσία που περιέχουν τα μανιτάρια είναι ικανή να σταματήσει τη δράση του ενζύμου αρωματάση, η οποία είναι υπεύθυνη στον οργανισμό μας για τη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα και έτσι να μειώσει το ρίσκο για καρκίνο του μαστού.

Αλλά και όσον αφορά τη διατροφή μας, τα μανιτάρια έχουν πολύ μεγάλη αξία. Διαθέτουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνη Β και φολικό οξύ, ιδιαίτερα σημαντικό για τις εγκύους. Επιπλέον, ενισχύουν τον οργανισμό με σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σελήνιο και ποτάσιο, όλα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν την υγεία μας και μας χαρίζουν μακροζωία αλλά και κομψή σιλουέτα.


GOJI BERRY Ο σύμμαχος στο αδυνάτισμα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Είναι η νέα τρέλα! Τα goji berries τα αγαπούν οι αθλητές, όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή αλλά και όσοι θέλουν να αδυνατίσουν. Πρόκειται για ένα είδος κόκκινου μούρου των Ιμαλαΐων. Αναπτύσσεται μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, γι’ αυτό και θεωρείται σούπερ ιδιαίτερο, ενώ η γεύση του είναι ένας συνδυασμός γλυκού και αλμυρού μαζί. Στην αγορά θα τα βρείτε σε αποξηραμένη μορφή, σαν χυμό ή σαν συμπλήρωμα διατροφής. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε την αποξηραμένη μορφή τους, καθώς σε οποιαδήποτε άλλη μορφή με την επεξεργασία που έχουν υποστεί έχουν χάσει μεγάλο μέρος των συστατικών τους.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ: Για όσες αγαπούν τα καλλίγραμμα κορμιά (όλες, δηλαδή!) το goji berry είναι ένας καλός σύμμαχος, αφού διαθέτει και λιποδιαλυτικές ιδιότητες, ενισχύοντας σημαντικά την καύση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και του στομαχιού. Η «μαγική» δύναμή του κρύβεται στην πληθώρα από αντιοξειδωτικά που περιέχει (δέκα φορές παραπάνω από όλους τους άλλους κόκκινους καρπούς και τριάντα φορές παραπάνω από το κόκκινο κρασί). Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι μια φυσική πηγή νεότητας. Εκτός από αντιοξειδωτικά, είναι πολύ πλούσιο σε αμινοξέα και μέταλλα, συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των κυττάρων.

Οσον αφορά την υγεία μας, τα goji berries μας βοηθούν να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να ρυθμίσουμε τη χοληστερίνη και τον σακχαρώδη διαβήτη, ενώ ανεβάζουν και τη λίμπιντο οδηγώντας μας σε μια καλύτερη σεξουαλική ζωή.


ACAI BERRIES Τα φρούτα της ενέργειας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, κατευθείαν στο τραπέζι μας. Το acai είναι ο καρπός ενός ιδιαίτερου φοίνικα του Αμαζονίου και λέγεται πως είναι ένα ιδιαίτερο μούρο που μας γεμίζει ενέργεια. Η γεύση του μοιάζει με ένα μείγμα από μούρα και σοκολάτα. Είναι δηλαδή άκρως γευστικό. Είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, όλα στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ: Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την πρόωρη γήρανση. Μάλιστα, περιέχει δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα κόκκινα σταφύλια.

Επιπλέον, η συνέργεια των λιπαρών οξέων, των φυτικών ινών και των φυτοστερολών που περιέχει βοηθούν να ρυθμίσουμε την καρδιοαγγειακή λειτουργία αλλά και ολόκληρο το πεπτικό σύστημα. Παράλληλα, η ομάδα των αμινοξέων σε συνδυασμό με τα μεταλλικά στοιχεία κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά για την καλύτερη λειτουργία του μυοσκελετικού ιστού αλλά και για την αναγέννηση των κυττάρων.

Τα λιπαρά οξέα των acai berries μοιάζουν με εκείνα του ελαιόλαδου, είναι δηλαδή πλούσια σε ελαϊκό οξύ, που βοηθά τα Ωμέγα 3 λιπαρά να εισχωρήσουν στα κύτταρα και να κάνουν την εξωτερική μεμβράνη τους. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, συμβάλλουν στη ζωτικότητα και την ενέργεια των κυττάρων μας, διότι όλες οι ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων λειτουργούν καλύτερα. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι σε αντίθετη περίπτωση η πρόωρη γήρανση των κυττάρων μέσω των φλεγμονών που αναπτύσσονται από τις ελεύθερες ρίζες θα ήταν κάτι αναπόφευκτο.


http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&artid=1498858&catid=10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου